Том Ханкс учил репликите от „Спасяването на редник Райън“ от каска на ирландски плаж

20:30, 15 юли 22 / Любопитно 25 2420 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

В топъл слънчев ден е трудно да се повярва, че плажът Балинескер в югоизточната част на Ирландия, на около два часа и половина път с кола от Дъблин, е бил декор на холивудски филм.

През лятото преди 25 години холивудски звезди, сред които Том Ханкс и режисьорът Стивън Спилбърг, се настаняват на плажа в графство Уексфорд, за да заснемат част от филма „Спасяването на редник Райън“.

Резервистите от ирландската армия - членове на Fórsa Cosanta Áitiúil (FCA) – са били статисти във възстановката на десанта по време на Втората световна война.

Филмът на DreamWorks разказва за опита да се спаси животът на редник Джеймс Франсис Райън, чиито трима братя вече са загинали, сражавайки се във войната.

Статистите от FCA, които са участвали в сцените на десанта, носели неопренови костюми под униформите си, за да останат топли и възможно най-сухи.

Четвърт век по-късно Джон Фаулър ярко си спомня за многобройните репетиции преди финалните снимки. „Под водата и пясъка имаше тръби, през които се изпускаше въздух, симулиращ вражески огън“, казва той. „И ако се сблъскаш с тях падаш, изчезваш и те изваждат от филма“.

Греъм Кадоган, друг статист, се гордее, че е получил ефирно време с главната звезда на филма Том Ханкс. „Имах късмета да бъда на точното място в точното време и да бъда избран“, казва той. „Това е сцената от около 20-та минута, в която Ханкс е на командния пункт и търси преводача си“. Заради тази сцена бабата на Греъм отива един единствен път да гледа военен филм.

Том Ханкс открива музей на киното в Лос Анджелис

Том Ханкс, обикновеният човек, който играе бейзбол с екипа и статистите на плажа, впечатлява мнозина. Пол Болгър си спомня времето, когато са лежали един до друг в „топлите палатки“ за сушене на мокри дрехи. Той разказва, че след няколко минути филмовата звезда вдигнал каската, на която почивал, „обърнал я с главата надолу и започнал да чете репликите си от вътрешността на каската“. „След това я връщаше обратно под главата си и още известно време си мърмореше репликите. Беше просто едно от момчетата“.

Въпреки че „Спасяването на редник Райън“ печели пет Оскар-а, включително за най-добър режисьор за Стивън Спилбърг, в категорията за най-добър филм той отстъпва на „Влюбеният Шекспир“.

Въпреки това Доналд Кларк, филмов кореспондент на „Irish Times”, казва, че това е много влиятелен военен филм. „Става на въпрос за режисьор, който до този момент, въпреки „Списъка на Шиндлер“, е смятан за малко сантиментален“, казва той. „Така че беше доста шокиращо, че го накарахте да изобрази десанта в началния половин час на филма с такова крайно насилие“.

Двадесет и пет години по-късно и отново на плажа има малко или никакви доказателства, че някога тук са били филмови звезди и снимачни екипи. Но поне статистите от резерва на ирландската армия все още имат своите приятни спомени, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама