Как се справят с жегата животните?

20:10, 19 юли 22 / Любопитно 25 2797 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Когато се потим в жегата, мозъкът ни изпраща сигнал на тялото, че е време да се охлади. Потните жлези започват своята работа - предимно по лицето и подмишниците. Излишната телесна топлина се използва за изпаряване на част от потта по кожата и тялото се охлажда. Но какво правят в горещините животните, за да се охладят?

Прасетата и техните кални бани

Хората обичат да си взимат студен душ, когато им е горещо. Прасетата пък обожават да се въргалят в калта - понеже няма как да се изпотят, са принудени да си търсят други начини за охлаждане. Калните бани са по-ефективни от къпането в поток или езеро, тъй като в калта течността се изпарява по-бавно. Така на прасетата им е хладно за по-дълго време.

Сложиха екомашини за хранене на животни в столичните паркове

Пустинните лисици и техните уши

Тези обитатели на пустинята разполагат с най-големите уши спрямо размера на тялото си в семейството на кучетата. Пустинните лисици използват ушите си не само за откриване на плячка в пясъка - с тях те гонят и топлината. Това може да е изключително полезно за места като Сахара, където температурите понякога достигат до 50 градуса.

Кои са 10-те най-умни животни на планетата?

Камилите не съхраняват вода в гърбиците си

Противно на разпространеното мнение камилите не съхраняват вода в гърбиците си - там те складират мазнини, които могат да превърнат в енергия. Гърбиците им позволяват и да отделят по-лесно топлина. Камилите могат да издържат цели седмици или дори месеци без вода. След това са способни да изпият повече от 100 литра наведнъж.

Катериците и техните голи лапи

Катериците са сред животните, чиято козина топли телата им в студените сезони. Но това е нещо, което е доста непрактично през лятото. Поради това те са се адаптирали - лапите им имат части, които са космати през зимата и остават голи през лятото. Тъкмо така катериците се разхлаждат - поне частично.

Избраха най-грозното куче в света за 2022 г.

Кучетата се охлаждат през езика

Кучетата не могат да се потят през кожата - те разчитат на възглавничките на лапите и на носовете си. Освен това те дишат с изплезени езици - до 400 пъти в минута, когато е горещо. Телата се охлаждат чрез изпаряването на влагата от езиците им. Така те заменят горещия въздух от белите си дробове с по-хладения външен въздух.

Дръжте домашните си любимци на хладно

Много домашни животни не могат да регулират добре телесната си температура, а това би могло да доведе до топлинен удар. Затова в никакъв случай не ги оставяйте затворени в кола през лятото. Малките домашни любимци като морските свинчета или зайците непрекъснато имат нужда от достатъчно сянка и вода. Дръжте ги на закрито и им осигурявайте свеж въздух, пише „Deutsche Welle“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама