Поколението Z - по-малко алкохол, повече канабис

20:10, 02 авг 22 / Любопитно 25 2949 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Консумацията на алкохол сред 16-25-годишните намалява, което превръща Gen-Z, съкратено от Generation Z, в първото поколение, което открива ползите от трезвеността много по-рано от предишните поколения.

Тези, които попадат във възрастовата категория „Поколение Z“, обикновено са родените между 1996 и 2009 г. Предишната група са „милениумите“, които включва родените между 1980 и 1995 г. Въпреки че тези възрастови категории са относителни, те могат да бъдат полезен инструмент за оценка на тенденциите в консумацията на алкохол сред младите хора.

Години наред консумацията на алкохол сред младите хора се смяташе за прекомерна и дори опасна, но тази епоха може би вече е отминала с появата на поколението Z. Това е поколение, известно с прогресивните си ценности, както и с по-самотните си натури, включително и с по-малката „необходимост“ от алкохол.

Близо половината младежи нямат базови умения за средно образование

Алкохолът не е необходим за партита

Няколко проучвания сочат, че консумацията на алкохол при поколението Z намалява. В Обединеното кралство благотворителна организация, наречена Drinkware, показа, че младите хора пият по-малко от другите поколения, като 26% от това поколение избират да се въздържат от алкохол.

През 2018 г. доклад на Berenberg Research разкри, че интересът на младите хора към бирата е намалял, като вместо това те избират джин или водка. Освен това представителите на поколението Z пият с 20% по-малко от милениумите на тяхната възраст.

Няколко причини обясняват това явление. Младите хора пият по-малко алкохол от възрастните по здравословни причини, но Барбара Елън от The Guardian изтъква и други аргументи.

Те са по-умни, по-зрели, по-малко потиснати от предишните поколения“, пише тя. Наистина, поколението Z е първото поколение, родено с интернет, и е поколението с най-голям дял от своята кохорта, което е постъпило в университет.

Елън повдига и въпроса за безопасността на жените във връзка с отказа от алкохол. „Трезвите жени могат да се чувстват по-сигурни и по-малко уязвими за хищници“.

Новините депресират все повече хора в света

По-малко алкохол, но повече канабис

Въпреки че консумацията на алкохол може да намалее за почти една четвърт от поколението Z в Обединеното кралство, това е поколение, което е по-склонно да се обърне към други субстанции, особено към канабиса.

Според проучване на Technomic, в САЩ, където канабисът за развлечение е законен, 65% от Z-тата пушат марихуана и 51% пият напитки, съдържащи канабис, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама