Най-старият зоопарк в света празнува 270-та годишнина

15:00, 06 авг 22 / Любопитно 25 2128 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Най-старият зоопарк в света - виенският Шьонбрун, празнува тази година своя 270-и рожден ден, съобщи Бюрото за международни връзки на Община Виена в София. На площ от 17 хектара днес в зоологическата градина живеят 8000 животни от 700 различни вида.

Виенската зоологическа градина е разположена в парка на Двореца Шьонбрун, който от 1996 г. е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тя е най-старият зоопарк в света и в основата си все още пази модерните за началото на 19-и век тенденции. Зоопаркът Шьонбрун участва в множество международни програми за размножаване на редки животни.

Началото е поставено през 1752 г. от император Франц Първи и неговата съпруга императрица Мария Терезия. Получавайки като подарък различни екзотични животни от всички краища на света, владетелят поръчва да бъде изграден пищен павилион за закуска и обяд в градините на лятната резиденция Шьонбрун, заобиколен от 12 клетки. През годините колекцията става все по-богата, а през 1770 г. менажерията е отворена за посещения.

Зоопаркът е сериозно повреден през двете световни войни, но днес той е вторият най-посещаван туристически обект в страната след Двореца Шьонбрун. Външните площи се вписват хармонично в общата картина на имперския Шьонбрун. В същото време пътеките за гости и площите, обитавани от животни, се обновяват непрекъснато.

Зоологическата градина посреща средно около два милиона посетители годишно, а на година се продават над 100 000 годишни абонаментни карти. В зоопарка Шьонбрун работят над 270 служители, включително 100 гледачи на животни.

Според проучване на Виенската търговска камара зоопаркът Шьонбрун допринася годишно с около 300 милиона евро за брутния вътрешен продукт на Австрия. Като един от основните туристически обекти в страната, той е важен фактор за местния бизнес с над 2300 работни места в цяла Австрия.

Неслучайно тази година зоологическата градина Шьонбрун оглави за шести пореден път класацията на най-добрите в Европа, следвана отново от зоопарковете в Лайпциг и Цюрих. В нея са включени общо 126 зоологически градини в 29 европейски държави и се публикува от 2008 г. веднъж на две години от британския експерт-любител Антъни Шеридън, член на Лондонското зоологическо дружество. Животните в зоологическата градина са посланици на застрашените си събратя в дивата природа и чрез тях нашият зоопарк е прозорец към света на животински видове на нашата планета, казва Щефан Херинг-Хагенбек, директор на зоопарка от 2020 г., пише БТА.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама