Младите родители не знаят как да отучат децата от електронните джаджи

15:00, 21 авг 22 / Любопитно 25 2429 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

С появата на новите технологии и популярността на смартфоните проблемите, с които се сблъскват новите родители, стават все повече. Неотдавнашно проучване показва, че съвременните родители не могат да намерят начин как да намалят времето, прекарано на екрана от децата, съобщава „Geo News“.

Няма установен „правилник“, който да ориентира и насочва родителите в това отношение. В проучването родителите признават, че са свидетели на проблеми в семействата си, защото децата им прекарват много време с мобилните телефони.

Авторите на проучването твърдят, че повечето съвременни родители просто се оставят на течението, когато става въпрос за цифровите навици на децата им.

Резултатите сочат, че използването на смартфони от децата и тийнейджърите се е превърнало във виден източник на спорове в семейството.

Всъщност изследователите са си поставили за цел да научат повече за убежденията на родителите относно технологичните устройства и как те влияят върху поведението на децата им. Проучването стига до извода, че родителите трябва да бъдат обучени как да помагат на децата си и да контролират влиянието на мобилните медии върху поведението им.

Извадката на проучването включва 281 австралийски родители, от които 75% съобщават за „напрежение, конфликти и семейни разногласия“. Родителите също така посочват, че навиците на децата им, свързани с цифровите медии, са довели до липса на физическа активност, прекомерно играене на игри, социално отдръпване и проблеми със съня.

Изследователите смятат, че основен проблем е липсата на стандартни насоки за родителите. Противоречивите съвети са довели до объркване на родителите.

Проучването е проведено от изследователски екип в университета „Едит Коуан“ и е публикувано в списание Human Behavior and Emerging Technologies, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама