1 грам сол е разликата между живота и смъртта

16:00, 21 авг 22 / Любопитно 25 2915 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Знаем, че консумацията на твърде много сол повишава кръвното налягане, което от своя страна може да доведе до сърдечносъдови проблеми. Ново проучване сега ясно и категорично изразява количествено тази връзка като послание за общественото здраве.

Разглеждайки здравни данни за възрастни в Китай, авторите на проучването изчисляват, че намаляването на дневния прием на сол само с 1 грам би било достатъчно, за да се предотвратят 9 милиона случая на инсулт и инфаркт в периода до 2030 г. Тъй като 4 милиона от тези случаи вероятно ще бъдат с фатален край, такава проста мярка може да спаси много животи.

В Китай средната дневна консумация на сол е 11 грама, което е много над препоръчаните от Световната здравна организация (СЗО) 5 грама. Изследователите са събрали най-новите статистически данни за броя на населението, консумацията на сол, кръвното налягане и честотата на заболяванията.

Как правилно да съхраняваме храна през лятото

„Предишните оценки на въздействието на консумацията на сол в Китай върху здравето са използвали или остарели, или ненадеждни източници на данни и не са отчитали по-продължителния ефект от намаляването на солта върху кръвното налягане в продължение на няколко години”, пишат изследователите в своя публикуван документ.

Екипът е разгледал два други сценария, освен намаляването с един грам: намаляване на приема на сол с 3,2 грама на ден (30-процентно намаление спрямо средното) до 2025 г. и намаляване на приема на сол до препоръчителните 5 грама на ден до 2030 г.

Ако тези цели бъдат постигнати, може да се предотвратят до два пъти повече смъртни случаи, свързани със сърдечносъдови заболявания, поради очакваното намаляване на систоличното кръвно налягане.

Изследователите обаче подчертават, че намаляването ще трябва да бъде последователно в продължение на няколко години. Образователните програми, провеждани в китайските училища, показват, че за повечето от населението няма да е трудно да постигне целта от 1 грам на ден.

„В момента се провеждат или наскоро са приключили други изпитвания, свързани със заместители на солта с ниско съдържание на натрий и високо съдържание на калий, здравното обучение на домашните готвачи и интервенциите в ресторантите, някои от които вече са показали обещаващи резултати”, пишат изследователите.

Солта е наркотик

Сърдечно-съдовите заболявания са причина за 40% от смъртните случаи в Китай, като урбанизацията и свързаното с нея увеличаване на консумацията на преработени храни и храни за вкъщи се смятат за един от основните фактори, които допринасят за това.

Въпреки че авторите на това проучване разглеждат само потенциалното намаляване на случаите на сърдечносъдови заболявания, те предполагат, че намаляването на приема на сол би имало и много други ползи. Прекалено многото сол се свързва и с някои видове рак и различни бъбречни проблеми, например.

Китайското правителство стартира кампанията „Здравословен Китай 2030”, за да се опита да постигне целта си дневният прием на сол да бъде само 5 грама. Това няма да е лесно при население от 1,4 милиарда души, но цифрите, представени в това проучване, са убедителни. „Спешно е необходима програма за намаляване на солта, която да е изпълнима, последователна, устойчива и насочена към настоящите и предстоящите основни хранителни източници на сол в Китай", пишат изследователите, цитирани от БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама