„Световен рекорд в Радомир“: 17-годишният Мак Ръдърфорд е най-младият пилот, обиколил света

17:59, 24 авг 22 / Любопитно 25 1975 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

17-годишният белгийски пилот Мак Ръдърфорд, който направи околосветско пътешествие с ултралек самолет, кацна на летище „София Запад“ край радомирското село Жедна две минути преди 17:00 ч.

Мак успя да подобри два световни рекорда - за най-млад човек, обиколил света сам, и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет. Юношата получи два сертификата за постигнатите рекорди на Гинес.

„Постигнах целта си“, бяха първите му думи на българска земя. Той сподели че е много щастлив от преживяното и същевременно е тъжен, защото е приключило. Мак призна, че е вдъхновен от сестра си и затова между тях няма съперничество. „Идеята е нейна и аз я следвам“, предаде БТА.

Нов опит за рекорд: Мак Ръдърфорд излетя от България

Пътуването на Мак започна на 23 март от летище „София Запад“ и завърши отново тук днес. Причината белгийският авиатор да стартира и финишира в България, е спонсорството от страна на българската фирма ICDSoft за осъществяване на пътешествието му. На самолета на Мак е брандирано българското знаме. С поставянето на този рекорд пилотът постигна още една цел - показа, че младите хора имат място във върховите постижения на света.

„Не бих го сторила още веднъж“: Зара Ръдърфорд приключи историческия си полет

Мак е по-малкият брат на Зара Ръдърфорд, която отново с помощта на ICDSoft през януари тази година подобри световния рекорд за най-млада жена, обиколила света сама, както и за най-млад човек, обиколил света с ултралек самолет - рекорд, който вече е подобрен от собствения ѝ брат.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама