Над 500 млн. лева нови задължения ще натрупа „Топлофикация“ до края на годината

09:17, 30 авг 22 / София 25 2598 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Тази зима ще бъде особено трудна заради високия ръст на цените на всички енергоизточници. Отоплението на софиянци е гарантирано, количества газ ще има, въпросът е какви ще са цените. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ.

Вместо 9% ДДС, в сметки за парно има начислено 20%

По думите ѝ „Топлофикация София е обречена да трупа нови задължения в тази ситуация заради огромната разлика на цените, определени от КЕВР, на които Топлофикация купува газ. „Близо 300 лева на мегаватчас е цената, на която „Топлофикация купува, а КЕВР е определил цената на която продава топлинната енергия и е заложил вътре цена на газа от 114 лева, това е огромна разлика. Ако се запази цената, която е в момента, до края на годината „Топлофикация ще натрупа нови над 500 милиона задължения, допълни Йорданка Фандъкова.

Фандъкова каза ще имат ли софиянци отопление през зимата

Тя беше категорична, че не може повече да се увеличава цената. Дългосрочното решение е модернизация на „Топлофикация, създадена е работна група, добави кметът на София. По думите ѝ столичната топлофикация се нуждае от около 800 млн. лева инвестиции, за да бъде модернизирана. „Инвестициите са твърде големи. Идеята е да бъдат изградени новите мощности, както и нова мрежа. Всичко това ще струва около 800 млн. лева“, обясни Фандъкова и изтъкна, че щели да търсят външен инвеститор, който да изпълни програмата. „Най-важното е строителството на нови мощности за производство на електроенергия. Разработва се открита процедура за намиране на външен инвеститор. „Топлофикация е в регулаторен капан, добави Йорданка Фандъкова.

Според нея не се допуска смяна на собствеността на „Топлофикация от публична - независимо дали ще бъде общинска или държавна, като не се предвижда приватизация.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама