180 години по-късно: Признаха Гибралтар за британски град

17:30, 30 авг 22 / Любопитно 25 2368 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Гибралтар най-накрая се присъедини към официалния списък на британските градове. През последните 180 години неговият статут, предоставен от кралица Виктория, е пренебрегван заради административна грешка.

Британската отвъдморска територия кандидатства тази година като част от честванията на платинения юбилей на кралица Елизабет, но изследване в Националния архив установи, че всъщност е получил статут на град през 1842 г., предава Нова телевизия.

„Страхотно е да видим официалното признание, дадено на град Гибралтар, за неговата богата история и динамика“, каза британският премиер Борис Джонсън в изявление.

Испания преотстъпва на Великобритания стратегически важния скалист полуостров през 1713 г. след война, но отдавна призовава той да бъде върнат. През 2002 г. 99% от гласоподавателите в Гибралтар отхвърлиха идеята Великобритания да споделя суверенитета с Испания.

Статутът на Гибралтар и как да се пази границата с Испания е спорен въпрос след гласуването на Великобритания за напускане на Европейския съюз през 2016 г. Полуостровът беше изключен от споразумението за излизане, постигнато между Великобритания и ЕС.

Налице са неофициални договорености, докато двете страни преговарят за Гибралтар, който с голямо мнозинство подкрепи оставането в ЕС на референдума за Брекзит.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама