Учени използват черупки от раци за разработването на екологични батерии

15:40, 10 сеп 22 / Любопитно 25 2197 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Изследователи от Центъра за иновации в областта на материалите към университета на Мериленд, САЩ, са представили новата си разработка - цинкова батерия с биоразградим електролит от неочакван източник - черупки на раци, съобщи „Сайънс дейли“, цитиран от БТА.

Директорът на центъра Лянбин Ху отбелязва, че потреблението на батерии се увеличава с всеки изминал ден, което може да доведе до екологична катастрофа в бъдеще. Например полипропиленовите и поликарбонатните сепаратори, използвани обикновено в литиево-йонните батерии, се разграждат в продължение на стотици и дори хиляди години, което оказва отрицателно въздействие върху околната среда. Търсейки решение на проблеми, учените работят по създаването на екологични батерии.

Батериите използват електролит, за да пренасят йони между положително и отрицателно заредените клеми. Електролитът може да бъде течност, паста или гел, а в много батерии за тази функция се използват запалими или корозивни химикали. 

Авторите на настоящото изследване предлагат да се използва гел-електролит от биологичен материал - хитозан. Веществото е производно на хитина, който се намира в клетъчните стени на гъбите, както и в изобилие в екзоскелетите на ракообразните.

Биоразградимият електролит означава, че около две трети от батерията може да бъде разградена от микроби. Полученият от хитозан електролит се разгражда напълно за пет месеца. Тази батерия от цинк и хитозан има енергийна ефективност от 99,7 процента след 1000 цикъла.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама