Домашните устройства ни шпионират

16:30, 11 сеп 22 / Любопитно 25 2685 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Умните джаджи стават все по-разпространени в домовете. Неотдавнашно проучване, проведено от „Techshielder“, показва, че над 70% от интелигентните домашни устройства записват гласове, а 50% знаят как изглеждаме, като имат достъп до нашите снимки и видеоклипове. Изследването е проведено върху британски семейства, съобщава „Метро“.

Това означава, че макар устройствата да улесняват живота, те могат да бъдат и опасни, тъй като постоянно следят всичко и събират данни.

Компанията „Techshielder“ анализира най-използваните интелигентни машини за дома и стига до заключението, че има „основателни опасения за неприкосновеността на личния живот“.

Според проучването часовникът с говорител Amazon Echo Dot събира най-много данни. Очевидно е, че джаджата познава дома повече от всяко друго устройство. Наред с други неща, тя записва също така изтеглянията и историята на сърфиране.

За да могат устройствата да бъдат универсални и да извършват редица действия като обаждане, отопление на дома, управление на телевизора и дори контрол на осветлението, е важно те да събират лична информация. Тук е важна допълнителната сигурност, за да се гарантира, че данните няма да попаднат в неподходящи ръце.

От друга страна, Патрик Хърн от „Digital Trends“ заявява, че това няма да повлияе на неприкосновеността на личния живот, тъй като хората така или иначе не разполагат с личен живот. Наричайки неприкосновеността на личния живот „нещо, останало в миналото“, той каза, че например за Алекса да вижда хора без дрехи се е превърнало в нещо обичайно, пише БГНЕС.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама