Унищожават жълтите павета с... чук (ВИДЕО)

11:39, 03 окт 22 / София 25 2778 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Унищожават жълтите павета на София с чук. За това алармираха от гражданската организация „Спаси София“ относно некачествения ремонт на пл. „Народно събрание“. 

Освен снимките на криво наредените жълти павета, от вчера се разпространява и видео, на което се вижда как един от работниците удря с чук здрави павета, за да се счупят и да бъдат напаснати малките парчета в ъгите.

Ако грам достойнство имаха хората в Столичната община, които управляват града и чувство за обществена отговорност, отдавна този ремонт щеше да бъде спрян“, отбеляза Андрей Зографски от „Спаси София“ пред БНР.

Как жълти павета се появиха в двора на столична ясла?

Фирмата, заедно с работниците ѝ, които варварстват в центъра на София, трябва да бъдат изгонени със същите тези чукове, с които рушат 100-годишните жълти павета на София. Когато няма политическа воля или когато има зависимост от тези същите няколко строителни фирми, или пък, когато целта е да се усвоят пари, а не да се направи нещо добро за този град, резултатите са все същите“, добави Зографски.

По думите му, общината си затваря очите пред „абсурдното качество на фирмите, които се упражняват върху София“.

Столична община отговори с глоба

Малко по-късно последва отговор и от Столична община, която обяви, че ще глоби фирмата, извършваща ремонтите „Трейс Груп Холд“ със 100 000 лв., заради допуснато увреждане на керамичните (жълти) павета при ремонта на Зона 4 от градския център. 

Общината се е задействала след като е получила сигнал за умишлено счупване на цяло керамично паве от строителен работник е съставен констативен акт от Столична община. Наказателното постановление ще бъде издадено по чл. 20 от Закона на устройство и застрояване на Столична община, тъй като той предвижда по-високи глоби за повреждане от Закона за културното наследство. 

Жълтите павета, който са положени в центъра на София в началото на ХХ век, са обявени за единична урбанистична и архитектурно-строителна културна ценност през 2016 г. със заповед на министъра на културата по предложение на кмета на Столична община и решение на Столичен общински съвет. За допуснатото умишлено увреждане кметът на Столична община Йорданка Фандъкова изпраща сигнал и до софийска градска прокуратура, съобщиха от общината.

Пренареждат пренаредените павета пред парламента

Сагата „Ремонт на ремонта“

Припомняме, че седмица, след като приключи пренареждането на част от жълтите павета по бул. „Цар Освободител“, в отсечката отново започна ремонт. Причината - част от настилката в участъка в близост до кръстовището при сградата на Българската академия на науките (БАН) вече е разместена, а фугите са зейнали. От Столичната община обясниха, че разместените павета ще бъдат извадени и наредени отново за сметка на изпълнителя „Трейс Груп Холд“. Стойността на договора за ремонт е 19.9 млн. лева с ДДС. Обновяването на тази част от центъра беше част от договора с компанията „ПСТ груп“, който беше прекратен заради некачествено изпълнение.

При некачествено изпълнение общината може да наложи на „Трейс Груп Холд“ санкции до 5% от стойността на договора. Гаранционният срок на ремонта е 5 години след приключването му.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама