Строят „Гръцки Холивуд“ край Солун

20:20, 04 окт 22 / Любопитно 25 2107 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Съвместна компания с участието на „Ню Бояна Филм" има намерение да инвестира 50 млн. евро в изграждането на голямо филмово студио край Солун, съобщава порталът „Мъниревю“ (moneyreview.gr). 

Очаква се скоро да бъде разгледано искането на компанията „Василика Термис“ проектът й да получи статут на инвестиция от голямо значение. Според плановете студиото ще бъде изградено в солунското предградие Терми върху обща площ от 30 декара на терен от общо 80 декара, където някога са се намирали зърнени складове.

„Василика Термис" е свързана със студиото и продуцентска компания „Ню Бояна Хеленик“ (Nu Boyana Hellenic) – партньорство между „Ню Бояна Филм“ (бившата Студия за игрални филми „Бояна“ в София) и базираната в Ню Йорк компания „Йорк Филм Студиос“. „Василика Термис“ и „Ню Бояна Хеленик“ принадлежат на бизнесмена Янис Калафатис и на съдружника му Ярив Лернер, който от стоя страна контролира „Милениум Медиа“, една от най-големите независими филмови компании в Холивуд.

Пред „Катимерини“ Калафатис съобщи, че съвместната компания вече е инвестирала 8 млн. евро в Солун, като се предвижда да бъдат вложени още 30 млн. в сграден фонд и около 10 млн. за техническо оборудване.

Прочутият надпис „Холивуд” в Лос Анджелис ще бъде ремонтиран

Освен това компанията ще отвори офиси и центрове за постпродукция в Атина, по-конкретно в района на бившето летище „Елинико“, където вече е придобила недвижим имот, пише БТА. 

Съвместното дружество вече е завършило в Гърция снимките на серия известни филми, сред които „The Enforcer“ с Антонио Бандерас и „Непобедимите 4“ (The Expendables 4) с Джейсън Стейтъм и Силвестър Сталоун.

Имаме амбицията в Гърция да изградим инфраструктура, която да направи още по-лесно привличането на големи продуцентски и интернет компании като „Нетфликс“, „Дисни“ и „Парамаунт“, казва Калафатис. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама