Електронните цигари могат да предизвикат сърдечни проблеми

19:20, 27 окт 22 / Любопитно 25 1880 Шрифт:
Topnovini Редактор: Topnovini

Специфични химикали, съдържащи се в течностите за електронни цигари и отделяни при употребата им, могат да предизвикат сърдечни проблеми, подобни или по-сериозни от тези от конвенционалните тютюневи изделия, предаде ЮПИ, като цитира американско изследване.

Учени от университета в Луисвил, щата Кентъки, са установили, че аерозолите от електронни цигари могат да доведат до сърдечни аритмии при мишки.

„Нашите констатации показват, че краткотрайното излагане на отделяните от електронни цигари вещества може да дестабилизира сърдечния ритъм. Това се дължи на специфични химикали в течности, които се използват“, обяснява Алекс Карл, асистент в катедрата по физиология на университета в Луисвил и начело на изследователския екип.

Никотинови дъвки – новата опасна мода при учениците

Според него има основание да се предполага, че употребата на електронни цигари, „включващи определени аромати“, може да наруши електропроводимостта на сърцето и да провокира аритмии, което пък създава по-голям риск от предсърдно или камерно мъждене, дори и от внезапно спиране.

Тъй като стана ясно, че специфични съставки в течностите за електронни цигари могат да предизвикат аритмии, това подчертава „спешната нужда“ от повече изследвания за въздействието на тези компоненти върху сърцето на животни и на хора, отбелязва Карл.

За целите на проучването специалистите от университета в Луисвил наблюдават въздействието върху сърцето на мишки на вдишани аерозоли от двете основни съставки в течности за електронни цигари – безникотинов пропиленгликол и растителен глицерин – или от ароматизирани течности с никотин.

При всички аерозоли от електронни цигари сърдечната честота на животните се забавя при излагане на дима и се ускорява след това, но нейната променливост намалява - показател за стрес, се казва в съобщението на изследователския екип, пише БТА.

Учените откриват също, че течност за електронни цигари с аромат на ментол или само пропиленгликол причиняват камерни аритмии и други нарушения на проводимостта на сърцето.

„Откритията от това проучване са важни, защото предоставят нови доказателства, че използването на електронни цигари може да попречи на нормалния сърдечен ритъм – нещо, което не знаехме преди“, казва Аруни Бхатнагар, професор в университета в Луисвил.

Според него това е много обезпокоително, тъй като бързо нараства употребата на електронни цигари, особено сред младите хора. Те са най-често използваният тютюнев продукт сред младежите от 2014 г. насам., сочат данни на американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията.

Данните от проучването на изследователите от университета в Луисвил са публикувани в „Нейчър къмюникейшънс“.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама