Столична община обмисля безплатни проследяващи устройства за деца със СОП

11:56, 16 ное 22 / София 25 1973 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Председателят на Столичния общински съвет заедно с общинските съветници Диян Стаматов, Антон Койчев, Малина Едрева, Веселин Милев, Милка Христова и Карлос Контрера внасят предложение за безвъзмездно предоставяне на проследяващи устройства за деца и младежи със специални образователни потребности (СОП). В тази категория попадат деца от аутистичния спектър, с емоционални и поведенчески разстройства, с комуникативни нарушения и други. За тях са предвидени два вида устройства - едните, които са тип часовник и другите, които могат да се закачат на подходящи за деца места.

През април тази година градският парламент прие пилотен проект за предоставяне напълно безплатно на такива устройства на хора с деменция и Алцхаймер. Инициативата вече работи успешно и се ползва от 15 семейства за техните възрастни близки. Всички разходи, включително за месечните такси към мобилния оператор, се поемат от общината.

Идеята на общинските съветници е да се даде възможност и на децата и младежите със СОП да получат безплатно устройство, за да се осигури повече безопасност за тях и повече спокойствие за техните родители. „Надявам се, че инициативата ни ще доведе до максимално бързо намиране на децата при отдалечаване от обичайната им среда. Трябва да направим всичко възможно случаят с изчезналия Сашко от Перник да не се повтаря.“, сподели председателят Георги Георгиев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама