СБЛЪСЪК: За или против оръжието за Украйна?

15:00, 03 дек 22 / Сблъсък 25 6330 Шрифт:
Автор: Георги Павлов

"За" или "против" изпращането на оръжие на Украйна

(бел. ред.) Мненията са събрани преди да бъде одобрен списъка с оръжията за Украйна. 

Докато конфликтът в Украйна продължава, международната общност се колебае да се намеси с военни средства. Въпросът "за" или "против" изпращането на оръжие е безкрайно поляризиращ поради сложните нюанси на темата като възможните последици по време на на конфликта и след прекратяването му. 

Решението неминуемо трябва да балансира между нуждата от подкрепа на украинското правителство и необходимостта да се избегне по-нататъшна ескалация на конфликта.

Поканихме Александър Христов и Димитър Димитров да споделят позициите си по три въпроса свързани с темата съответно "за" и "против".

I. За или против оръжието за Украйна?

А.Х.:Твърдо подкрепям изпращането на оръжия в подкрепа на украинските въоръжени сили. Не като тайно търговско споразумение, а като ясна и открита помощ. Защото Русия е агресор, а Украйна е жертва. Което е факт, а не внушения на Западните фондации, както твърдят някои сили у нас.

Д.Д.: Всяко делигитимиране на системата, в която живеем, има моята подкрепа. Генерално, позицията ми е „против“, тъй като няма как да сме наясно какво ще се случи нататък и какво ще изскочи от кутията на Пандора. Съществува обаче друг елемент свързан с изпращането на оръжие за Украйна. Както всеки друг белег за липсата на общественa представителност, то следва да бъде приветствано от всеки критик на настоящата система. Тъй като няма по-голяма антиреклама на евроатлантизма от неспособността на местните подставени лица да направят каквото и да е за обществото, освен да го предадат и ограбят.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

II. Прави ли ни цел и участник във войната или потвърждава партньорските ни ангажименти?

А.Х.: Цивилизования избор е да помогнеш на потиснатия, а не с бездействието си да подкрепяш терора над едно мирно население. С целия исторически опит от предходния век отново беше допуснато в Европа хора да бъдат преследвани и убивани заради идентичността си и несъгласието да се откажат от родината си. Всеки следващ ден, в който този конфликт продължава, означава нови вълни бежанци. Изпращането на оръжия ще бъде нашата лепта, за да се види скорошния край на тази агония, която е само на 1 500 км от нашата столица.

Д.Д.: Отвързването на ръцете на политическия елит поставя въпроса за липсата на ясно очертани граници, в които България ще участва в конфликта. Няма никаква яснота каква ще бъде продължителността на войната, нито е изключена вероятността да се открият нови фронтове, сред които да е България. При такъв сценарий, западът няма никакви ключови инвестиции в страната ни, за чиято загуба да се тревожи, това премахва всяка пречка да бъдем превърнати в бойно поле. Няма документ, натовски или друг, който да стои над икономическия интерес. (За сведение ненамесата на НАТО в конфликта между Гърция и Турция в Кипър)


III. 
Следва ли да се отчита общественото мнение или това е изключително въпрос на политическо решение, било то и непопулярно?

А.Х.: Това може и да не се харесва на много хора, които в детството са си разменяли писма със “съветското другарче” и са ходили на екскурзия до Москва по линия на Комсомола. Човешкото достойнство на оскърбените и унижените обаче е по-важно от нечии мили спомени. С това нашите политици трябва да се съобразят, а не с популистките лозунги за предаността към една уж наша братска държава. Държава която всъщност много повече ни е предавала, отколкото ни е помагала.

Но дори в тази си опора се провалят хората, които истерично се противопоставят на военната помощ. Българският народ, в своето реално мнозинство, доказа кого подкрепя и на чия страна застава. Видяхме шествията с преобладаващи жълто-сини знамена, които се случиха още в първите дни след 24 февруари. Останалото бяха крясъци, заглушени от четвъртата стена на социалните мрежи.

Дори при сценария, в който политиците трябва да се допитат до народа, силата ще бъде на страната на подкрепящите жертвата. Не на потисника.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Д.Д.: Самия факт, че отчитането на общественото мнение при взимане на политически решения, (подчертано политически, а не експертни, какъвто беше случаят с COVID-19 локдауните например) се поставя под въпрос, показва колко изчерпана от смисъл е цялата политическа система, чиято функция по дефиниция е репрезентация на нечий интерес. И след като политическата класа прави всичко възможно, за да се разграничи от общественото мнение, остават въпросите чии интереси реално биват защитавани и кой всъщност назначава управниците ни, след като страхът от „западните партньори“ е по-голям от страхът от избирателите?

***

Александър Христов е роден през 1998 г. в София. Завършил e НГДЕК “Константин Кирил Философ” и НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”. Занимава се с театър и медии. Писал е театрална критика за “Литературен вестник” и сп. “Кукларт”, и е бил асистент-режисьор на три постановки. От 2019 г. работи в БНТ, където е бил последователно сътрудник, асистент-режисьор и режисьор. Автор е на блог платформите, коментиращи политически събития и културни процеси “З. А. Х. А. Р.” и “СВОБОДА”, които развива от 2016 г. насам. През септември 2022 г. създава подкаста “Всичко и Всички”, в който показва мнението на млади хора от политическия и артистичния живот на България.

Димитър Димитров е роден през 1999 г. в Пловдив. завършил е ОУ "Княз Александър I", в момента е студент IV-та година Право в Пловдивски Университет "Паисий Хилендарски". Занимава се с програмиране, интересува се от политика, религия и психология.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

 

Напишете коментар
Коментари: 3
1 Анонимен 18:31, 07 юли 23

Стига сте ни баламосвали.Зеленски е един алчен безродник с еврейски корени.Управлява един бивш комик,затова САЩ са го заглавичкали,разбрали са че той ще им свърши работата.Мръсната работа.А Герб и ПП ни смятат за глупаци.Безродници наведени.

2 Украйна е просто проект 11:59, 05 сеп 23

Проект на Америка,що пари наляха за тоя Майдан,че и Нато да имало под носа на Русия, Да, ама Не!

3 Проект на Америка 12:02, 05 сеп 23

Що пари наляха за тоя Майдан,че и Нато под носа на Русия... Да, ама Не!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама