След 20 месеца ремонт: Трамвай №5 тръгва отново, но само до ж.к. „Бъкстон“

16:00, 07 дек 22 / София 25 2174 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Софийският трамвай №5 ще се движи отново, поне частично, след като беше спрян за 20 месеца заради ремонт. От 8 декември мотрисите тръгват по маршрута от Съдебната палбата до ж.к. „Бъкстон“. От същия ден започва и ремонтът на останалата част от трасето на трамвая – от ухо „Бъкстон“ до кв. „Княжево“.

От общината отчитат 90 дни закъснение на строителството до момента, заради което изпълнителят ВДХ ще бъде глобен с около 900 хил. лева. В същото време фирмата ще получи увеличение с максимум 15% или с над 6 млн. лева. на стойността на договора си от 40 млн. лева без ДДС. Това стана ясно от думите на зам.-кмета по строителството Ангел Джоргов, който анонсира частичното възстановяване на движението на най-стария тармвай в София.

Петицата е и най-натоварената трамвайна линия в града. Преди ремонта е използвана от 50 000 души на ден. Рехабилитацията на трасето ѝ се финансира със средства от оперативна програма „Региони в растеж“.С пускането на трамвайите по завършената част от трасето и затварянето на нов участък за ремонт ще бъде пуснат заместващ автобус от кв. „Княжево“ до ж.к. „Бъкстон“, пише Mediapool.

Закъснение

Ремонтът на трасето на трамвай 5 започна през април 2021 г. Първата част включваше изграждането на линейния парк между пл. „Македония“ и Руски паметник и реконструкция на релсовия път до ухо „Бъкстон“. Вторият етап е ремонт от ухо „Бъкстон“ до кв. „Княжево“.

Пускането на трамваите по първия етап беше планирано за пролетта на тази година, после се измести за лятото. През септември от местната власт обявиха, че текат изпитания на трасето, след което ще се внесе искане за назначаване на комисия, която да приеме обекта, и ако всичко е наред, той да бъде пуснат в експлоатация.

От тогава липсваше официална информация защо движението по трасето не се възстановява. Сега Джоргов обясни, че причината за последното забавяне е бил живият плет по протежението на трасето. Възстановяването му било част от проекта за ремонт. Тъй като обаче работата по релсите се проточи, станало топло и времето не било подходящо за засяване на растенията. Затова местната власт опитала да извади плета от проекта и да пусне трасето в експлоатация без него. Срещу това решение била подадена жалба и това забавило пускането на трамвая. До дело и решение по същество не се стигнало, защото станало студено и растенията все пак били засети. „Иначе можехме да го пуснем преди два месеца“, коментира Джоргов.

Глоба и повече пари за строителя

Заради забавянето на строителството обаче общината глобява изпълнителя ВДХ с максималната санкция по договор – 10% от стойността на извършените дейности, които не са приклюли в срок. Към момента сумата е около 900 хил. лева. Джоргов обеща, че ако строителството и на последния етап се забави, ще има нови глоби. За завършването на ремонта от „Бъкстон“ до „Княжево“ ВДХ има 7 месеца. Срокът обаче се удължава при неблагоприятни условия като лошо време, което е често срещане през зимата, или пък при непредвидени обстоятелства като изненадващо изскочил при изкопните работи водопровод.

Джоргов припомни, че общината иска 15% увеличение на стойността на договора с ВДХ. Това е максимумът на индексацията, който се поема със средства от еврофондовете, с които се финансира и този проект. Иначе според формулите на регионалното министерство индексацията можела да стигне и 70 на сто, но разликата с позволеното по европрограмите, трябва да се поеме от възложителя. От Столичната община нямали намерение да отделят повече средства от бюджета за увеличение на парите по договора. Мислели да предложат и на останалите строители на общински обекти максимум 15 на сто ръст на средствата по договорите им заради инфлацията, за да има еднакво третиране за всички.

Заради нередности при избора на строител по тази поръчка общината беше глобена с 12 млн. лева от управляващия орган на програмата „Региони в растеж“. Джоргов коментира и ремонта на тунела към „Люлин“. По думите му строителството там върви в срок и се очаква да приключи към края на февруари догодина. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 16:08, 09 дек 22

ЩОМ ИМА ЗАКЪСНЕНИЯ ПО ПОДПИСАНИЯТ ДОГОВОР, НЕ ТРЯБВА ДА ИМА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ЦЕНАТА, А САМО САНКЦИЯ

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама