Витамин D пречи на оглупяването

18:35, 12 дек 22 / Любопитно 25 1949 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Витамин D пречи на оглупяването. Учени от университета „Тъфтс“ са анализирали въздействието на витамин D върху мозъчната функция и са установили, че това вещество може да подобри когнитивните способности. Резултатите са публикувани в списание Alzheimer's & Dementia, пише БГНЕС.

В проучването са изследвани проби от мозъчна тъкан на 209 участници в напреднала възраст. Експертите оценяват когнитивните умения на участниците, които нямат умствени увреждания, и анализират промените в мозъчната тъкан след смъртта. Изследователите са съсредоточили вниманието си върху наличието на витамин D в четири области на мозъка - две от тях са свързани с промени, характерни за болестта на Алцхаймер, една - с някои форми на деменция, и още една, която не е свързана с деменция или съдови заболявания.

Установено е, че адекватните нива на витамин D в четирите области на мозъка корелират с подобрени когнитивни способности. Въпреки това нивата му в мозъка не са свързани с нито един от маркерите на болестта на Алцхаймер, включително натрупването на амилоидни плаки или микроскопични инсулти. Това означава, че все още не е ясно как точно витамин D може да повлияе на мозъчната функция.

В бъдещи проучвания учените планират да проведат експерименти с по-разнообразни групи от хора. Изследователите очакват, че работата им ще доведе до по-добро разбиране на ролята на витамин D за предотвратяване на деменцията.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама