Мръсен въздух: Близо 7 пъти повече прахови частици са отчетени в София

14:40, 16 дек 22 / София 25 2291 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

София днес е на 26-то място по замърсяване на въздуха в света, което ѝ отрежда място в жълтия сектор, сочат данните на сайта за качеството на атмосферния въздух iqair.com

Концентрацията на фини прахови частици в София е 6,7 пъти над годишната препоръчителна стойност на СЗО за качество на въздуха, става ясно още от справка в сайта.

Най-замърсени са кварталите „Дружба“, „Младост“, „Васил Левски“, „Драгалевци“, „Хиподрума“ и „Павлово“. В сайта дори е публикуван съвет за справяне със замърсяването на въздуха в София. Препоръката е прозорците да останат затворени, за да не влиза замърсеният въздух, пише БГНЕС.

И още от справката в сайта - в седмицата от 13 до 19 декември всеки един от дните попада в жълата зона /умерено замърсяване/. Единствено в събота - 17 декември се очаква фините прахови частици във въздуха да са в норма и качеството му да е добро. 

Първенец по замърсяване на въздуха днес е Дака в Бангладеш, следва Карачи в Пакистан, Делхи в Индия и Ухан в Китай. 

СО уверени, че превишение няма 

Няма превишаване на нормата на фините прахови частици във въздуха в София, увери зам.-кметът по екология Десислава Билева.

Предприети са всички мерки - безплатни буферни паркинги и призив към столичани да ползват градския транспорт и алтернативно отопление.

Извънредни са проверките на Столичния инспекторат, като до момента са извършени над 1800. Над 130 акта са съставени, посочи Билева, която извършва проверки през целия ден на обектите, които има потенциална опасност да замърсяват въздуха, предаде БНР. 

„Столичен инспекторат, който е нашият контролен орган, в тези моменти прави извънредни проверки. Изключително добре работят колегите. Само от началото на октомври до 15 декември те имат извършени над 1200 проверки на строителни обекти и над 600 проверки на потенциални източници на замърсяване. Това са източниците от бита, от промишлените и транспортните замърсители. Имаме съставени над 117 акта по строителните обекти, над 20 на останалите източници. Днес дойдох тук, за да видя как извършват една проверка Столичен инспекторат специално в автосервиз, за да видим как се отопляват те, отпадъкът, който генерират, последващото третиране как става. Така че се надяваме, че всички мерки, които ние прилагаме, водят до своя ефект“.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама