Учени създадоха антимикробно червило с червена боровинка

19:45, 19 дек 22 / Любопитно 25 1869 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Учени са създали тъмночервено червило, използвайки екстракт от червена боровинка. Новият козметичен продукт има антибактериални свойства и е безопасен за споделяне с други хора, пише изданието „Applied Materials & Interfaces“ на Американското дружество на химиците.

Червило се използва още от времето на Древен Египет. В древността разкрасителният продукт е приготвян от естествени масла и оцветяващи пигменти, но с развитието на химическата промишленост компонентите стават синтетични. През последните години се възроди интересът към естествените съставки, като например пигмент от драконов плод, който помага за създаването на ярки цветове и същевременно възпрепятства развитието на микроорганизми.

Анхел Серано-Арока от Католическия университет във Валенсия и колегите му решават да използват екстракт от червена боровинка, за да създадат тъмночервено червило с антимикробни свойства. Авторите смесват екстракта с кремообразна основа за червило, която съдържа масло от ший (карите), витамин Е, провитамин В5, масло от бабасу и масло от авокадо. 

Специалистите са направили експерименти, в които сместа е добавена към култури, съдържащи различни вируси, бактерии и вид гъбички, пише БТА. 

И двата типа вируси са били напълно унижощени в рамките на една минута след контакт с крема с екстракт от червена боровинка. Резистентните към лекарства бактерии и гъбичка до голяма степен са били ликвидирани до пет часа след прилагането на сместа. Изследователите предполагат, че новата формула на червилото може да осигури защита срещу различни патогени, което прави по-безопасно споделянето му с други хора.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама