Бебе от критично застрашения вид черен носорог се роди в чешки зоопарк

20:45, 21 дек 22 / Любопитно 25 2102 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Бебе от критично застрашения вид черен носорог се е появило на бял свят в зоопарка в Двур Кралове, Чехия, съобщи ТАСС, позовавайки се на прессекретаря му Зузана Бучкова.

Зоологическата градина в чешкия град е една от най-големите институции за опазване и развъждане на диви животни в страната. 

На 13 декември ни се роди малко от застрашения вид черен носорог. Бебето е женско. При раждането си то тежеше 28 килограма“, се посочва с прессъобщението. 

Малкото заедно с майка си, която по думите на Бучкова полага големи грижи за него, се намират в отделно покрито заграждение. 

Зоологическата градина в Двур Кралове е световен лидер в развъждането на черни носорози. В момента в зоопарка живеят 14 екземпляра от критично застрашения вид.

Черните носорози обитават Централна и Западна Африка. Според зоолозите в дивата природа са останали около 900 екземпляра. Всички те са на територията на национални паркове и са грижливо защитени от властите на африканските държави, пише БТА. 

През 2013 г. един от подвидовете на черния носорог, който обитаваше западната част на континента, беше обявен официално за изчезнал.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама