Често пътуващите са по-здрави от домошарите

19:35, 06 яну 23 / Любопитно 25 1862 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Хората, които редовно пътуват на повече от 25 километра от жилищата си, по-често са в по-добро здравословно състояние от онези, които са по-близо до дома, съобщи ЮПИ.

Това са установили специалисти от лондонския Юнивърсити колидж, изследвали пътуванията в северната част на Англия. Според учените населението на тези райони е с по-разклатено здраве от жителите на останалите части на страната, а много крайградски и селски области страдат от липсата на подходящ транспорт.

Проучването е установило, че хората, които пътуват по-често до различни места, е по-вероятно да се срещат с роднини и приятели и това интензивно социално общуване допринася за по-добро здраве.

Резултатите са публикувани в специализираното издание „Транспорт енд хелт" и доказват нуждата от инвестиции в по-добре обслужвани пътища и достъп до автобусен и железопътен транспорт, пише БТА. 

Изследването е проведено онлайн сред национална представителна извадка от 3014 жители на северните райони на Англия.

Ключовата променлива е броят на различните места, които хората посещават извън района, в който живеят. Това е връзката с повишеното социално включване и по-доброто здраве", каза в прессъобщение ръководителят на изследването д-р Паоло Анчаес от училището по околна среда, енергетика и ресурси на лондонския Юнивърсити колидж.

Хората на възраст над 55 г. по-често са с ограничена мобилност и са самотни, добавя Анчаес.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама