Връщат месечната карта за една линия в София

10:49, 12 яну 23 / София 25 2845 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Връщане на едномесечната карта за една линия предложи днес председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Според него досегашното решение, макар и подкрепено от ГЕРБ-ВМРО и всички други в Съвета, създава затруднения на гражданите.

„Очевидно е решението на гражданите - 36 000 от тях бяха лишени от правото да избират сами дали да ползват годишната или месечната карта. Това трябва да бъде поправено“, отбеляза Георгиев, цитирн от „Клуб Z“.

Той призна, че този процес ще отнеме поне около месец и половина - защото промените трябва да минат през месец публично обсъждане.

Карта за една линия за месец няма от 1 януари, след промени в тарифната политика на Центъра за градска мобилност.

Георгиев не пропусна да критикува опозицията, която бе критична към промените, и опозицията, която подкрепи промените - които пък са всъщност идея на неговата политическа сила. „Предложението за отпадане на картата е подписано от общински съветници, единодушно, членове на този комитет от всички политически групи. Както колегите Зарков и Прошков от ГЕРБ, така г-н Калоян Паргов и Альоша Даков. Имаме подпис на господин Симеон Ставрев, има и клипове, в които той презентира защо трябва да отпадне тази идея. Разбира се, най-гласовития и твърдящия експерт в транспорта г-н Бонев също е радетел на тази идея.“

Борис Бонев бе критикуван остро за подкрепата си за новите билети и карти. Неговата теза е, че никъде в Европа няма едномесечна карта за една линия, това водело до големи загуби за ЦГМ и засяга под 10% от столичани - на които пък би им излязло по-евтино да си вземат годишна карта за всички линии, вместо всеки месец едномесечна за една. Той прогнозира, че ГЕРБ с популистки мотиви ще върнат картата още преди дни.

Столична община се отказа да глобява за невалидирана карта

Председателят на СОС изтъкна, че тикет системата работи и хората ѝ се доверяват - на базата на брой продадени билети. „Системата работи, работи добре, няма да позволя едно малко камъче да обърне колата“, отсече Георгиев.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 12:16, 12 яну 23

В Германия можеш да си купиш билет за т.н Kurzstrecke, т.е. за кратко разстояние. Всякакви разновидности има. Примерно, Берлин е разделен на три зони- ядро- това е център, и още две граничещи, можеш, ако си в широкия център да си купиш една карта, ако искаш да обикаляш и околностите и за трите. Всякакви варианти, но избира клиентът, не градската мобилност. Всеки си прави сам , за да му е изгодно пътуването.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама