Учени откриха радиосигнал на 8 милиарда години в далечна галактика

10:39, 19 яну 23 / Любопитно 25 1522 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Учени са използвали радиотелескопа Giant Metrewave Radio Telescope, който се намира в Индия, за да получат най-далечния радиосигнал от Космоса. Новото изследване дава надежда, че тайните на ранната Вселена могат да бъдат разкрити с помощта на технологиите, с които човечеството днес разполага, пише Forbes.

Астрономите успели да получат сигнал от галактика с названието SDSSJ0826+5630, която се намира на невероятно далечно разстояние от нас – 8,8 милиарда светлинни години. Галактиката е издала този сигнал, когато Вселената е била само на 4,9 милиарда години, но тъй като тя непрекъснато се разширява, са били необходими 8,8 милиарда години, преди сигналът да бъде записан от индийския радиотелескоп, пише Actualno.com.

Получаването на сигнал от такава далечна галактика означава, че тя съществува много по-близо до раждането на Вселената или Големия взрив, отколкото всяка друга галактика, откривана с помощта на радиотелескопи. Тоест учените за първи път регистрират такъв сигнал. Според Арнаб Чакраборти от университета „Макгил“, Канада, галактиките излъчват различни видове сигнали, но преди това учените са регистрирали точно такъв сигнал само от много по-близки до нас галактики.

Предишният рекорд бил получаване на такъв радиосигнал от галактика на 4,4 милиарда светлинни години от нас. По думите на учените напредъкът в радиоастрономията предоставя повече данни за ранната Вселена, която се оценява на повече от 13,7 милиарда години. Учените използвали Giant Metrewave Radio Telescope, за да уловят радиосигнал от далечната галактика с определена дължина на вълната, а именно 21 cm. За да получат такъв сигнал, учените са използвали добре познат метод в астрономията, наречен гравитационни лещи. С него могат да се открият много далечни обекти, като се използва друг масивен обект, например огромна галактика, която се намира между галактиката, която астрономите търсят, и Земята. Светлината от по-отдалечения обект се изкривява и усилва от по-близкия до нас обект и в този случай увеличението е било 30 пъти. Благодарение на това радиотелескопът успял да улови този сигнал.

Учените отбелязват, че колкото по-далече е галактиката, толкова по-слаби стават радиосигналите. Поради това те са трудни за улавяне от съвременните радиотелескопи. Но новият научен пробив доказва, че изследването на галактики много далеч от нашата планета с помощта на съществуващите технологии все пак е възможно. Тоест възможно е да се наблюдава галактика от ранната Вселена с помощта на съществуващи нискочестотни радиотелескопи. Според Чакраборти подобни изследвания ще помогнат да се разбере от какво се състоят галактиките на невероятно далечни разстояния от Земята.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Напишете коментар
Коментари: 2
1 Анонимен 17:00, 19 яну 23

А бе, да откриеш радиосигнал - т'ва не означава ли, че ня'кви извънземни си играят с ня'ква радиоапаратура ??

2 Кире коравио 13:51, 26 яну 23

Хора това е сигнал от дедо ми. Казва че рамо е шукар и ме чака

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама