Товарен кораб заседна край Камен бряг

15:39, 20 сеп 21 25 2727 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Товарен кораб е заседнал тази сутрин край бреговете на местността Яйлата до Камен бряг.

Корабът плава под панамски флаг и превозва торове. Няма пострадали членове на екипажа му, съобщиха от Районната прокуратура в Добрич.

Инцидентът не е причинил разлив на гориво или други вещества от плавателния съд. На място се извършва оглед от следовател. Разследването е възложено на Окръжния следствен отдел. Целта му е да се установи има ли данни за извършено престъпление против транспорта.

Неадекватни моряци?

Неадекватното поведение на вахтените моряци е най-вероятната причина за засядането на товарния кораб под панамски флаг „Вера Су“ край българските брегове на Черно море до Камен бряг“, заяви шефът на Главна дирекция „Аварийно спасителна дейност“ към ИА „Морска администрация“ Румен Николов на брифинг за инцидента.

По думите му курсът на кораба не е бил променен, въпреки че е било видно, че се движи в грешна посока към брега, а дали причината за това е, че моряците на вахта са били заспали или под влиянието на алкохол или наркотични субстанции – не е известно.

Екипажът на кораба се състои от девет души, всички те са турски граждани. Сред тях няма пострадали при сблъсъка. Плавателният съд също е собственост на турска компания и е превозвал торове от Украйна за пристанище Варна.

На кораба има 20 тона гориво, но засега не е установено изтичане или опасност от такова. Според Румен Николов товарът от тор урея също не представлява риск за околната страна. Поддържа се контакт с представителите на аварийния щаб за борба с разливите, в случай че възникне спешна необходимост от тяхната намеса.

Преди да бъде направен опит или да започне операция по изтеглянето на кораба ще бъде направен оглед на корпуса му от водолазна група, тъй като носът му е заседнал в скалите и може да има поражения. Тя трябва да бъде избрана и наета от собственика на кораба. „Българската държава няма да поема никакви разходи по операцията“, подчерта Николов, цитиран от bTV.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама