Водата в Хасково вече става за готвене и пиене

16:20, 16 май 20 25 2112 Шрифт:
Юлиан  Тодоров Редактор: Юлиан Тодоров

Изследвания са показали, че водата във водопроводната система в Хасково е годна за пиене и готвене. Очаква се в понеделник РЗИ да издаде заповед, разрешаващата ползването на водата за готвене и пиене от населението в града, предава bTV.

Това увери кметът на Хасково Станислав Дечев премиера Бойко Борисов, който днес инспектира заедно с енергийния министър Теменужка Петкова строежа на интерконекторната газова връзка Гърция - България край селата Орлово и Мандра.

Водата в Хасково бе забранена за пиене от април 2017 година, когато в част от ВиК- мрежата бе установено наднормено съдържание по показателите "естествен уран" и "алфа активност".

Впоследствие кабинетът отпусна 2 милиона лева за алтернативно дублиращо водозахранване от 8 нови питейни кладенци и два водопровода.

Дечев поясни, че са били взети много проби след приключването на строителството, като последните са били за алфа-активност. На тяхна база е била изчислена индикативната доза, която вече е в норма.

Ключови думи
Напишете коментар
Коментари: 1
1 Анонимен 22:31, 28 май 20

Не става водата за миене а камо ли запиене. Когато си измиеш чинии,тенжери и т.н. по тях остават отвратително нятрапчиви бели петна от варовик. Също така водата в каничката като я стоплиш всичко вътре побелява и е гадно за гледане. И това е хубава вода и е годна за пиене? Неставайте смешни,това е най-голямата глупост. От години плащаме най-скъпата вода в страната. Докога?

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама