28 мъртви крави и много (не)известни

16:54, 28 юли 20 25 2242 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Има ли замърсяване на водите на река Марица? На този въпрос трябва да дадат отговор министърът на околната среда и водите, изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните и главният държавен здравен инспектор, след като в понеделник цяло стадо крави умря, след водопой край Димитровград. Проверката по случая разпореди Върховната административна прокуратура.

Междувременно започнаха инспекции и в производствени бази и цехове на предприятия в „Източна индустриална зона“, които се намират в близост до района на местопроизшествието, за да се установи източникът на замърсяването.

Втори ден 48 населени места в района са без вода, докато институциите установят опасни ли са водите на реката. Засегнати са и жителите на двата общински центъра Симеоновград и Свиленград.

Днес резултатите от химичния анализ на РИОСВ-Хасково показаха, че водата в река Марица е в норма. Пробата, взета от района на колектора, където загина стадото обаче не бе оповестена, защото е предмет на досъсебното производство.

Междувременно министърът на околната среда и водите Емил Димитров обяви, че е установено веществото, което е замърсило реката, но не го назова – пак за да не пречи на разследването.

По думите му към момента не е ясно кой пряко е замърсителят.

За щастие, не е било злоупотребено с пестициди, което мен ме притесняваше”, заяви Димитров, цитиран от „24 часа“. Министърът изрази и задоволство, че досегашните резултати от пробите от река Марица са в норма, че реката е чиста и няма умряла риба”.

Министър Димитров каза още, че ще бъде проверено и комплексното разрешително на близкия химически завод "Неохим", откъдето към канала и Марица има тръба за промишлени води.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама