Протест в Хасково след спиране на детските надбавки на активист на „Да, България“

15:33, 18 ное 20 25 2837 Шрифт:
Цветилена Симеонова Редактор: Цветилена Симеонова

Жители на Хасково излизат на протест в четвъртък, за да се обявят срещу използването на институциите като бухалки и да подкрепят свой съгражданин. В 16.30 ч. те ще се съберат пред сградата на Агенцията за социално подпомагане - Хасково на протест под надслов “Децата ни не са бухалки”.

Повод е безпричинно спиране на детските надбавки за едно от децата на Станимир Стоянов - активист на „Да, България!” и редовен участник в протестите в Хасково, част от националните демонстрации с искане на оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Миналия петък Стоянов разбрал, че надбавките са спрени с мотив, че едно от децата му не посещава предучилищна група - нещо, което не е вярно, съобщиха от „Да, България“.

Мъжът е извадил необходимите документи и оспорва решението на социалните с жалба в Административния съд - Хасково. Вижда обаче в случая опит за сплашване заради участието му в различни протестни акции. „Детето ми посещава редовно подготвителна група и няма нито едно неизвинено отсъствие. Единствената му вина е, че посещава протестите с баща си”, казва Станимир Стоянов.

Друга причина да вижда репресия в действията на социалните е, че минути преди да бъде уведомен за спирането на детските надбавки в петък той е бил призован да се яви в полицията в Свиленград. Повод е негова жалба в Административния съд срещу забрана от кмета на Свиленград на планиран протест на автомагистрала „Марица”. Призовката обаче е била за явяване на място само час след получаването ѝ, а хасковските полицаи му обяснили, че ако не отиде, подлежи на глоба.

На този фон миналия месец в коментари под статия в местна онлайн медия анонимни потребители призоваваха да се сезират социалните служби, защото Станимир Стоянов водел някои от децата си на протестите в Хасково и в София.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама