Кои са полезните храни, с които трябва да внимаваме?

20:00, 28 сеп 18 / Любопитно 25 1470 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хората, които се стремят да водят здравословен начин на живот, се лишават от доста вкусни, но вредни храни. Но е факт, че и с някои от по-полезните трябва да се внимава. Ето с кои.

Риба тон

И по-конкретно консервите с риба тон, които много често си купуваме. Проблемът не е в това, че е консервирана, а във високото съдържание на живак в рибата. 

Именно поради тази причина, независимо че е богата на протеин, не бива да прекаляваме с консумацията ѝ. Високите нива на живак в организма могат да доведат до проблеми със зрението и мускулна слабост; не са препоръчителни и при бременност. 

Препоръчителният седмичен прием трябва да бъде около 400 грама за възрастни и 350 грама за жени до 40-годишна възраст. 

Ядки

Ядките са чудесен избор, когато в късен следобед огладнеем, но и за тях трябва да имаме едно наум. Бадемите, орехите, лешниците и фъстъците са много вкусни и спомогнат за контролирането на кръвната захар. 

Уловката обаче се крие в това, че са и високо калорични, което не е много добре за фигурата ни. 

Киноа

Обичаме киноата, особено когато е част от някоя вкусна салата. Тя е и единственият пълнозърнест източник на всичките девет основни аминокиселини, което я прави добър източник на протеини. 

Но все пак киноата съдържа калории, което означава, че не трябва да прекаляваме с нея, ако не искаме да се сбогуваме с мечтите за стегнат корем. 

Друг важен момент е измиването ѝ. Зрънцата ѝ са покрити със сапонини - вещество, което покрива зърното и може да причини проблеми със стомаха, ако не го отмием, преди да сготвим киноата. 

Авокадо

И ние се изненадваме, че го откриваме в този списък, но според Eat This, Not That! не може да го консумираме без ограничение. Да, полезно е, защото съдържа витамини B6, C и E, както и магнезий, но едно средно голямо авокадо има в себе си над 200 калории. 

Спанак

Да, супер е, без значение дали е част от салата или някое ястие. Спанакът обаче съдържа веществото оксалат, което може да причини появата на камъни в бъбреците. Това, разбира се, е възможно, ако прекаляваме с яденето на спанак. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Още по темата

Реклама