Писането на ръка е по-полезно за мозъка

11:40, 14 мар 21 / Любопитно 25 1977 Шрифт:
Ирина Иванова Редактор: Ирина Иванова

Изследователи от университета Принстън и Калифорнийския университет проведоха поредица от изследвания, за да докажат разликите между студентите, които пишат на ръка и тези, които ползват клавиатура.

6 съвета за здрав мозък

В ерата на съвременните технологии много хора са заменили писането на ръка с писане на компютър или таблет. След провеждането на изследването експертите стигнаха до интересни заключения и открития кой от двата начина за записване на информация е по-добър за мозъка. Оказало се, че студентите, които си водели записки на ръка, разбират по-добре значението на лекцията от тези, които си водят бележките на компютър.

Снимка: CanstockPhoto

В изследването са участвали студенти, които са набирали лекции на компютър и такива, които са записвали на хартия. След 30 минути те трябваше да отговорят на въпроси от лекцията и след това да го повторят седмица по-късно, съобщи РТС. Авторите на изследването се фокусирали върху това, доколко компютърът пречи на концентрацията в работата. Оказало се, че писането на ръка е по-полезно. Тези, които набирали текста на компютър, можели да запишат по-голям обем информация и повече думи. отколкото пишещите на ръка, така че понякога биха могли да запишат цялата лекция, дума по дума.

Загубата на пари подобрява пластичността на мозъка

Студентите, които записвали на ръка, трябвало да обработят бързо лекцията, по която си водели записки, което им дало преимство в дългосрочната памет на новите понятия. Резултатите от втория тест, проведен седмица по-късно, били сходни на тези от първия. Студентите, които записвали на ръка, все още са разбирали значението на урока и се е оказало, че са отворени за разбиране на нови идеи, които показват, че писането на ръка наистина може да подобри мозъчните функции. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама