Орехите понижават нивото на холестерол

18:25, 07 сеп 21 / Любопитно 25 2906 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Консумацията на около половин чаша орехи всеки ден в продължение на две години понижава лошия холестерол, според ново проучване, публикувано във водещото списание „Circulation“ на Американската сърдечна асоциация.

Изследванията показват, че орехите имат ефект върху холестерола при възрастни хора. Консумацията на орехи е довела до намаляване на общия брой на LDL частици, свързани с атеросклерозата, която възниква в резултат на натрупването на мастни отлагания в артериите, съобщава „Science Daily“.

Д-р Емилио Рос, един от авторите на изследването, подчерта многото ползи от консумацията на орехи.

Кои храни са с високо съдържание на антиоксиданти?

„Орехите имат оптимален състав на хранителни вещества, включително значителни количества алфа-линоленова киселина, растителни омега-3 мастни киселини, полифеноли и фитомелатонин. Редовната консумация на орехи може не само да понижи нивата на LDL холестерола, но също така може да направи LDL частиците по-малко склонни да „навлизат“ в артериите.

В това проучване са участвали 636 души на възраст от 63 до 79 години. Около 32% от тях са приемали лекарства за понижаване на високото кръвно налягане, което е характерно за тази възрастова група. Едната група не е консумирала орехи, а другата е добавяла половин чаша към ежедневното си хранене. Тези участници, които консумирали орехи, намалили нивата си на LDL холестерола средно с 4,3 милиграма на децилитър (mg/dl) и общия холестерол средно с 8,5 mg/dl. Те също така намалили броя на общите LDL частици с 4,3% и малките LDL частици с 6,1%, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама