Кафето защитава черния дроб

08:00, 03 яну 22 / Любопитно 25 1651 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Сутрешната чаша кафе крие в себе си много повече, отколкото можете да си представите. Оказва се, че тя защитава черния ви дроб от болести.

Проучване показва, че няма значение дали предпочитате кафе с кофеин или без. Навикът да се пие кафе намалява риска от хронични заболявания на черния дроб и от други свързани с този орган болести, съобщава „Мирър“.

Учени от университетите в Саутхемптън и Единбург установили, че ако се пие какъвто и да е вид кафе, намалява риска от появата на хронични чернодробни заболявания и смърт, причинена от такива болести. Максимален ефект се постига при консумацията на 3-4 чаши кафе на ден.

Пиенето на кафе предпазва от деменция?

Авторите на изследването са проучили данните на 495 585 любители на кафето, регистрирани в британската Биобанка, и ги наблюдавали в продължение на 10 години, за да разберат колко от тях ще заболеят от болести на черния дроб. Четири от петима участници пиели мляно или разтворимо кафе, а двама от десет не пиели кафе изобщо. За 10 години били регистрирани 3 600 случая на хронични заболявания на черния дроб, 301 от които с летален изход. В допълнение, имало 5 439 случая на стеатоза (мастен черен дроб) и 184 случая на рак на черния дроб, предаде БГНЕС.

Пиещите кафе са имали 21% по-нисък риск от хронично чернодробно заболяване, отколкото тези, които не пият кафе, 20% по-нисък риск от стеатоза и 40% по-нисък риск от смърт от хронично чернодробно заболяване. Най-голям ефект е отбелязан при тези, които пият смляно кафе, което съдържа най-високи количества кавеол и кафеестол. Тези вещества предпазват животните от хронични чернодробни заболявания. Това вероятно се дължи на факта, че те предпазват тялото от оксидативен стрес.

Как да съхраняваме правилно кафето?

Разтворимото кафе има по-ниско съдържание на кавеол и кафеестол, но също така намалява риска от хронично чернодробно заболяване. Вярно е, че в този случай той намалява по-малко, отколкото при използването на смляно кафе.

Изводите на екипа учени е, че кафето има профилактично действие, защитавайки черния дроб от хронични заболявания. Това е много ценна за държави с ниски доходи, където хората разполагат с по-малко възможност да получат качествени медицински услуги и където е най-голям натискът от хронични чернодробни заболявания.

Авторите на изследването са на мнение, че бъдещите научни изследвания могат да тестват връзката между кафето и чернодробните заболявания, като разгледат по-отблизо количеството консумирана напитка и нейните ефекти. Те също така предлагат да тестват своите открития, като анализират по-разнообразни групи хора. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама