Как да преборим стреса?

16:10, 01 окт 22 / Любопитно 25 1939 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Дихателните техники, воденето на дневник и боят с възглавници могат да помогнат за справяне с тревожността, казва семейният психолог Кристина Ковалевска.

Според нея, ако човек се намира в стресова ситуация и изпитва повишена тревожност, включително за близките си, е важно да поддържа познатия начин на живот: сън, редовно хранене, леки физически упражнения поне под формата на разходки, общуване с близките.

„Важно е да се отбележи, че тютюнопушенето и алкохолът, към които много хора прибягват в ситуации на стрес, не помагат за подобряване на състоянието, а напротив - влошават го. Затова в такъв момент е по-добре да се съсредоточите върху здравословните си навици“, препоръчва тя.

Ковалевска отбеляза, че осъзнаването на случващото се може да помогне в стресова ситуация. Различни техники за диафрагмено дишане могат да помогнат за намаляване на тревожността. Това е един от най-бързите и ефективни начини за намаляване на моментния стрес. Друг елементарен начин да се успокоите е да изпиете чаша вода на малки глътки", предлага психологът.

Специалистът добави, че ако нивото на тревожност пречи на човек да се справя с ежедневните задачи, той може да се отърси от това като се огледа наоколо и назове пет неща, които вижда, пет неща, които чува, пет неща, които може да докосне, пипне и вкуси.

Психологът също така препоръчва да се разчита на настоящето и да се мисли критично, за да не се потъва в негативни прогнози за бъдещето, пише БГНЕС.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама