Калта – спасителят на детето от алергии, астма и депресии

16:10, 15 окт 22 / Любопитно 25 2294 Шрифт:
Василена Йорданова Редактор: Василена Йорданова

Децата обичат да се цапат. Те са привлечени от локвите като магнити, без да се съобразяват с обувките или цвета на дрехите си. Но сега се оказва, че калта може да окаже силно въздействие и върху тяхното благосъстояние.

Според последни изследвания мръсотията навън е пълна с приятелски микроорганизми, които могат да тренират имунната система и да изградят устойчивост към редица заболявания като алергии, астма и дори депресия и тревожност, пише Би Би Си.

Много от психологическите ползи от играта на открито вече са добре известни. Мозъците ни са еволюирали в естествените пейзажи, а възприемателните ни системи са особено подходящи за дивите пространства на открито. Това означава, че естествените сцени осигуряват перфектното ниво на стимулация, за което се смята, че помага за презареждане на мозъка, когато той е уморен и лесно се разсейва.

Освен тези възстановителни ефекти, играта на открито може да предложи ценен учебен опит. Например актът на оформяне и месене на материали като кал или пясък може да помогне на децата да развият начина, по който си взаимодействат сетивата и движенията, известен като сензомоторно развитие. Това позволява на детето постепенно да разбере телесните си сигнали.

Такива дейности - далеч от дома или класната стая - могат също така да помогнат на децата да намерят начини да се справят с емоциите, които може да са трудни за изследване в друга среда. Така наречената „терапия с пясък“, която включва използването на пясък и миниатюрни фигурки за изразяване на мислите и чувствата, е приета форма на консултиране за деца, които се затрудняват да вербализират емоционалното си състояние, пише БГНЕС.

Що се отнася до физическото здраве на детето, най-очевидното предимство на играта на открито може би е физическото натоварване. Така детето може по-лесно да изгради сила и издръжливост, което води до намаляване на риска от затлъстяване.

Последните открития обаче сочат, че играта в естествена среда може да има и редица други предимства - а тайната може да се крие в самата кал.

Новото изследване предлага нов поглед върху „хигиенната хипотеза“, изказана за първи път в края на 80-те години на миналия век. Според тази идея голямото намаляване на детските инфекции през ХХ век е имало нежелан страничен ефект върху имунната система на хората, като я е накарало да стане свръхреактивна към най-малкия стимул. Смята се, че резултатът от това е увеличаването на астмата, сенната хрема и хранителните алергии.

Ключово значение имат неинфекциозните организми, а не тези, които действително разболяват децата ни. Тези „стари приятели“ са съществували през по-голямата част от еволюционната ни история. Те са предимно безвредни и правят имунната система по-умерена, вместо да реагира прекомерно на всеки потенциален нашественик. Различни изследвания подкрепят тази идея.

Хората, които са израснали във ферми обикновено по-рядко развиват астма, алергии или автоимунни заболявания - очевидно благодарение на излагането им в детството на по-разнообразни организми в селската среда, които са насърчили по-ефективното регулиране на имунната система.

Смята се, че голяма част от здравословното стимулиране идва чрез храносмилателната система според италианския лекар Микеле Антонели калните терапии могат да повлияят на здравето и чрез кожата ни. 

Най-изненадващото е, че приятелски настроените микрооорганизми от природата могат дори да модерират реакцията на организма към стреса. Когато се чувстваме уязвими и застрашени, имунната система започва да повишава телесното възпаление. Тъй като възпалението е една от първите защити срещу инфекция, тази реакция е еволюирала като начин да подготви тялото за потенциално физическо нараняване от заплахата, пред която сме били изправени. Забележително е, че хората, които са прекарали по-голямата част от детството си в селска среда, са склонни да показват по-приглушена реакция на стресови събития.

Това може да има сериозни последици за здравето в дългосрочен план, тъй като хроничното възпаление на организма може да допринесе за редица заболявания. Например, то увеличава риска от депресия. „Хората, които са израснали в градовете, са нещо като "ходещи бомби със закъснител" по отношение на възпаленията“, казва Лоури, който е съавтор на статията.

Антонели предполага, че много спа терапии - включително кални бани и бани с термална минерална вода - могат да подобрят здравето ни чрез въвеждане на полезни организми в микробните общности на кожата.

Като се имат предвид известните психологически ползи, много детски градини и училища вече насърчават по-големия контакт с природата - с уроци на открито, редовни разходки сред природата и изграждане на „кални кухни“, които насърчават децата да играят в пръстта. Всичко, от което се нуждаете, за да си сътворите такава „кухня“ у дома, е стара маса и няколко стари тенджери, напълнени със смес от почва и вода. По-сложните конструкции могат да бъдат оборудвани с шкафове и чекмеджета, пълни с камъни, скали, пясък и растителност. Докато малките готвачи на кал се оцапват с новите си творби с въображение, те могат да развиват съзнанието си и да оптимизират имунната си система, което ще им донесе ползи за месеци или дори години напред. 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във FacebookInstagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама