Възмутени туристи: турникет до Дяволския мост на Арда

11:03, 29 апр 22 25 2719 Шрифт:
Биляна Иванова Редактор: Биляна Иванова

Достъпът до Дяволския мост на река Арда и тракийското светилище „Орлови скали“, които са сред най-посещаваните туристически обекти в страната, ще минава през стоманени турникети (системи за контрол на достъпа).

Целта е да се подобри отчетността и да се защити обществения интерес. Отначало турникетите ще работят с жетон, който ще се продава на място, а след време може да има и електронна система за достъп, съобщиха от община Ардино.

Само през 2021 г. Дяволският мост на река Арда е посетен от 22 940 души.

От началото на годината общината вдигна таксата за посещение на туристическата дестинация, която е паметник на културата от национално значение, от 2 на 5 лева. Вдигането на входната такса е решено, след като за миналата година 40-те хиляди приходи от туристическите обекти не стигнали за поддръжката им.

Стоманеният турникет обаче възмути посетителите.

Не мисля, че има място в природата, но както е в България гледат от всичко да събират пари, нещо да се опорочи“, коментира пред bTV Петър Здравков.

Според кмета на Ардино турникетът е поставен, за да се контролира достъпът денонощно. В момента на обекта работел един служител и не можел да обхване целия поток от хора.

Турникет чака туристите и на скалното светилище до Ардино. Втората изненада е цената на билета – входът за всички струва 5 лева. Така за тричленното семейството на Теменужка Ангелова посещение на светилището и на Дяволския мост струва 30 лева.

От общината изтъкват, че със средствата от таксата са възстановени всички нанесени щети, вследствие на природното бедствие в края на 2021 г., като са почистени храсти, дървета, растителност, отпадъци. Завършена е калдъръмената пътека, водеща до Дяволския мост. Почистен е и старият кервански път, от където има възможност за панорамни снимки към моста. Полагат се грижи и за поддържане на прилежащите терени и транспортира битовите отпадъци.

Стопанисва се и Тракийското светилище „Орлови скали“, като изградените беседки и еко пътеки се поддържат в чист и безопасен вид. Пред завършване е и въженият атракцион на Туристическия комплекс „Белите брези“. Поставени са информационни табели по пътя за връх „Алада“, съобщават още от общинската администрация.

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама