Заболелите от COVID-19 в Паничерево нямат връзка помежду си

20:23, 15 апр 20 25 3133 Шрифт:
Антония Иванова Редактор: Антония Иванова

В село Паничерево е установен нов шести случай на коронавирус - това е 54-годишна жена. Първите резултати от направените днес тестове се очакват или късно тази вечер или утре сутринта. В селото в момента няма напрежение заради блокадата, предаде БНТ.

Вчера заразен с COVID-19 избяга от Клиниката за инфекциозни и заразни болести на Старозагорската болница и се прибра с такси в селото. То се очертава като едно от огнищата на вирусната инфекция в страната. Селото беше поставено под 14-дневна пълна карантина. Днес започна тестването с бързи кръвни тестове на всички жители, които са около 2000 души.

До момента няма данни шестте заболели от коронавирус в Паничерево да са свързани помежду си. Всеки от тях е подложен на епидемиологично проучване. "Досега данните не показват особенна връзка и контакти между тях, така че е възможно всички те да са плод не на един човек, който е внесъл вируса, а на няколко различни огнища", каза кунчев.

Предоставени са 300 PCR-теста за селото. Очакват се и още. До момента са изследвани 80 души, за които се предполага, че са имали контакт със заразените. Утре ще бъдат изследвани още около 50 човека. 

Снимка: БГНЕС

С останалата част от населенето ще се работи и по време на Великденските празници, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. След като станат ясни резултатите от пробите, по-леките случаи ще се лекуват в домашни условия, а по-тежките ще бъдат настанени в инфекциозната клиника на болницата в Стара Загора.

Срещу избягалия болен с коронавирус все още не е повдигнато обвинение, тъй като той се намира в инфекциозното отделение. Това ще стане, след като излезе от там.

Все още не може да се каже откъде е тръгнала заразата, защото нито един от заразените не е контактувал с хора, които са се върнали от чужбина. Избягалият от болницата в Стара Загора не е бил в чужбина, няма информация да е контактувал със заразени лица и не е ясно как се е заразил. След напускане на здравното заведение е контактувал със съпругата си и трите си внучета.

"Той се е прибрал директно в къщи. С тези, които и без това са му контактни, с изключение на шофьора на такстито, който е ползвал да се прибере в селото. Хубаво е на практика той е избягал, защото се чувства сравнително добре, клиниката при него е лека, затова не му се стои в болница", обясни Ангел Кунчев.

Още вчера избягалият пациент беше върнат обратно в болницата. Заплашват го до 5 години затвор и глоба до 50 000 лева.

Снимка: БГНЕС

Село Паничерево вече е напълно затворено. Хората могат да излизат от домовете си единствено, за да си купят храна. Трите хранителни магазини работят нормално.

"Направили сме организация в общината. Имаме вече разговори с фирмите, които зареждат с хранителни продукти в село Паничерево. Те са уведомени, ще карат продуктите до КПП. От КПП-то навътре в селото ще идват собствениците на хранителните магазини, ще си вземат продукти", каза Мариян Цонев, кмет на Община Гурково.

В Паничерево няма аптека. Създадена е организация и за доставка на лекарства. В селото има възрастни хора, които се нуждаят от лечение. "Има няколко случая за химиотерапия, ще се предприемат съответните мерки, хората ще бъдат здравнообслужвани", каза Атанас Граматиков, кмет на Паничерево.

Тестването в Паничерево ще продължи и през следващите дни. В болниците са предприети мерки, за да бъдат избегнати случаи като този в Стара Загора, коментира здравният министър.

"Създадена е цялостна организация - камери, охрана във всяка една болница, това е индивидуален, случаен случай. Навсякъде е създаден охранителен режим, който няма да позволи да има друг такъв случай", съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

В Старозагорската болница се лекуват 18 пациенти, заразени с COVID-19.

Жителите на селото, които имат настоящ адрес тук, могат да се приберат до 20.00 часа. След това те няма да бъдат допускани. За всички, които искат да влязат в населеното място, са осигурени машини и препарати за дезинфекция. Дезинфекцирано е и цялото село.

Снимка: БГНЕС

 

TOPNOVINI.BG призовава за дисциплинирано и отговорно поведение пред изпитанието COVID-19. Да се обединим около каузата да запазим живота и здравето на най-близките си.
#ОстаниВкъщи - спаси човешки живот!

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама