Ремонтират рушащата се камбанария на храма в Шипка

11:30, 03 дек 20 25 3093 Шрифт:
Антония Руменова Автор: Антония Руменова

Камбанарията на храм-паметника „Рождество Христово“ ще бъде реставриран до 2 години, обявиха от фирмата-изпълнител на проекта. Договорът със Старозагорската митрополия вече е подписан, а средствата за ремонта бяха от Министерски съвет. 

За реставрационните дейности ще се използват над 1,6 млн. лева, като сумата предвижда и разходите за строителен и проектантски надзор.

Храм-паметникът „Рождество Христово“ е един от символите на българското Освобождение и предстои честване на 120 години от освещаването му. Храмът и прилежащия му манастир са включени в 100-те национални туристически обекта и са издигнати в чест на загиналите руски войници и български опълченци при битката на Шипка.

Манастирът е построен в периода 1885-1902 г. върху земя, подарена от село Шипка. Средствата са събрани от дарения на руснаци и българи по инициатива на Олга Скобелева, съпругата на ген. Михаил Скобелев, ръководил битката за Плевен по време на Руско-турската освободителна война. Откриването и освещаването на храма съвпада с 25-годишнината от Шипченската битка.

Първоначално манастирът е бил руска собственост, но през 1934 г. е предоставен от съветското правителство на България. През 1970 г. храмът е обявен за паметник на културата заради златните си кубета, стенописи и 53-метрова камбанария със 17 камбани, най-тежката от които е 12 тона.

Снимка: Уикипедия

Шедьоври на християнското изкуство от България ще гостуват на Третяковската галерия в Москва

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама